Pelastautumisinfo Gölisnäsissä 6.6.2015 klo 12 alkaen

Antti Salonen ja Jari Hamström

saapuivat pitämään Hypin jäsenille pelastautumisinfoa. 

Kevätkokouksessa 2015 jäsenistöltä tuli pyyntö järjestää pelastautumiskoulutus tai tietoisku ja niinpä pistettiin asioihin vauhtia.

Saimme SM- tason purjehtijat, Hypin jäsenet, kertomaan meille tietoa tärkeästä, kaikkia veneilijöitä koskettavasta asiasta.

15 jäsentä oli paikalla. Kävimme läpi tärkeät puhelinnumerot, varusteet, jotka veneilijän täytyy osata ja omistaa. Kävimme läpi hätämerkit, hätäliput ja hätäsanomat. Antti ja Jari kävivät läpi myös  erilaisia tilanteita, joissa voi joutua veden varaan ja erilaisia tilanteita, joissa apua tarvitaan.

 

Kaikkein pahin tilanne on silloin jos purjehtii tai veneilee yksin ja jotain sattuu.

Ennen veneilemään lähtöä täytyy tarkistaa varusteet, niiden toimivuus ja ennakoida vaaratilanteet. Täytyisi myös ilmoittaa jollekin henkilölle matkasuunnitelma ja aikataulu kaiken varalta.

Jokaisen veneilijän velvollisuus on myös auttaa muita veneilijöitä jos sattuu onnettomuuspaikalle tai jos joku tarvitsee apua.

Jokainen sai kertoa omalle kohdalle sattuneita tapahtumia, miten on selvitty ja mitä opittu. Sai myös kysellä asiantuntijoilta asioita aiheeseen liittyen. Kysymyksiä ja tarinoita tuli paljon. Tietoa tuli myös paljon.

Käytännön harjoituksiin ei päästy käsiksi koska ilma oli tuulinen ja sateinen eikä se vesikään ole vielä kovin lämmintä.

Katsottiin muutama video köysien avulla pelastautumisesta ja miehet kertoivat muutaman hyvän vinkin, mitä kaikkea voi käyttää apuna haaverin sattuessa.

Esim. purjetta voi käyttää apuna jos veneen pohjaan tulee reikä. Paine pitää purjeen reiän päällä kunhan sen ensin saa vedettyä sinne veneen pohjaan saakka. Veden paine pitää purjeen paikallaan. Tietenkään kovin pitkää matkaa ei voi näin edetä.

Jokainen läsnä ollut lupasi jatkaa harjoituksia itsenäisesti ja oli myös puhetta, että omalla porukalla Gölisnäsissä joku kaunis päivä teemme käytännön harjoitteita.

Virpi Rantala

ps. 

Antti Salosen selviytymisohjeita Virpille, Jukalle ja kaikille muillekkin.

Vielä siitä MOB-tilanteesta, joka teitä voisi Jukan kanssa kahdestaan kohdata, niin harjoitelkaa seuraavanlaista operaatiota:

1. Kun leikki-Jukka tippuu veteen, niin kaikessa rauhassa teet purjeet päällä kierroksen niin, että pääset lähestymään leikki-Jukkaa sivuvastaisessa siten, että vauhtia voi hidastaa päästämällä purjeet löysälle, mutta tarvittaessa lisätä vauhtia kiristämällä isopurjetta. Tavoitteena on saada vauhti alle 1 solmun siinä kohdassa, missä leikki-Jukan voi poimia kyytiin tai kun hän on heittoliinan kantaman päässä

2. Ollessasi riittävän lähellä leikki-Jukkaa, heitä hänelle heittoliina tms. jonka avulla saat hänet ?kiinni? veneeseen

3. Jos keulassa olisi ankkuri, niin sen voisi laskea, jolloin keula pysyisi automaattisesti vastatuuleen ja saisit helpotettua tilannetta, jossa pitäisi laskea purjeet

4. Seuraavaksi tosiaan laske purjeet. Tämä ei ole yksin ollessa ihan helppo tehtävä, mutta harjoitelkaa, kun olette kahdestaan merellä (toinen ei saa osallistua operaatioon lainkaan).

5. Kun purjeet on laskettu, niin irrota isopurjeen skuuttinippu veneen päästä irti (muuttakaa sakkeli sellaiseksi, että sen saa irti ilman suuria ponnisteluja)

6. Veneessä olisi hyvä olla jonkinlainen pikakoukkulukolla varustettu köysi tai liina, josta saa helposti tehtyä lenkin, jonka voi pudottaa vedessä olevan kainaloiden alle. Pistä tämä liina/köysi isopurjeen skuuttinipun alapäähän roikkumaan ja heitä se leikki-Jukalle veteen. Löysää riittävästi stooran skoottia, jotta skuuttinipun alapää laskee mahdollisimman alas veteen. Jos leikki-Jukka olisi aito, niin hän voisi nyt pyöräyttää liinan kainaloidensa alta ja klipata pikalukon skuuttinippuun muodostaen täten sitä lenkin.

7. Nyt sinulla on käytettävissä nostoavuksi stooran skuutin talja, jossa on voimaa kuin pienessä kylässä. Eli skuutista kisomalla Jukan pitäisi nousta lähemmäs laitaa niin, että hän ylettää ottaa siitä kiinni ja auttaa itsensä ylös.

Näin siis teoriassa. Harjoitelkaa tätä vaikka ihan Gölisnäsin laiturissa.Kyselin eilen noilta purjehduskouluttajilta, niin he tosiaan aina lähestyvät purjeilla kohdetta ja heittävät hänelle köyden, jonka jälkeen he laskevat  purjeet. Nostossa käytetään apuna stooran skuuttitaljaa.


-Antti